Levenservaring opdoen met Barbies??? Absoluut!

posted in: blog, Non classé | 0

 

Levenservaring opdoen met Barbies??? Absoluut!

Wellicht hebben jullie het voorbij zien komen in de media: Barbie is rimpelloos 60 jaar geworden!!

Barbies voor- en nadelen
Net als bij anderen was dit mijn favoriete Sinterklaascadeau of verjaardagscadeau. Volgens Lisa McKnight, algemeen directeur van het merk Barbie, inspireert Barbie meisjes om in zichzelf te geloven door de kracht van de verbeelding en toont ze hen dat ze heel wat keuzes hebben. Dat klinkt gek, zeker doordat Barbie in het verleden ook negatief in het nieuws was door het Barbie body image. Kinderen identificeerden zich met Barbie en haar lichaam. Dit werd in verband gebracht met eetstoornissen.

De kracht van rollenspellen met poppen
Toch kan ik me vinden in de uitspraak van McKnight. Kinderen oefenen met poppen rollenspel, ze verrijken hun fantasie en leren sociale vaardigheden. Dit begint bij een leeftijd van ongeveer 3 jaar.
Ze spelen de rol van vader of moeder, broer of zus, of een ander personage. Soms identificeren zij zichzelf met de pop. Hiermee oefenen en leren ze ontzettend veel sociale en emotionele vaardigheden. Ze spelen situaties na, waardoor ze gebeurtenissen verwerken en oplossingen verzinnen. Deze oefenen ze, zodat ze op een andere manier kunnen reageren als de gebeurtenis zich weer voor doet. Daarnaast wordt er gesproken, wat hun mondelinge taalvaardigheid stimuleert.

Daarbij komt ook nog eens het voordeel dat ‘doen alsof’ voor je brein hetzelfde is als een echte ervaring. Dat wil zeggen dat je inderdaad leert van het spelen van verhaallijnen.

Dit principe pas ik vaak bij persoonlijke coaching en trainingen toe. Het is een uitstekende tool om meer zelfvertrouwen te krijgen. Stel je staat niet graag voor een groep, wellicht omdat je hier een minder prettige ervaring mee hebt gehad, dan kan ‘doen alsof’ heel effectief zijn!

Zelfvertrouwen creëren voor een groep
Belangrijk is dat je bij het ‘doen alsof’ al je zintuigen inzet. Tevens is van belang dat je een heel positieve ervaring opdoet. Ga lekker zitten op een rustig plekje met je ogen gesloten. Maak een begin en een eind voor jouw ‘alsof’ ervaring. Maak er een levensechte film van, waarin jij de hoofdrolspeler bent. Voel de sensaties in je lichaam. Een beetje spanning van enthousiasme. Voel ook de energie in de ruimte, de vloer waarop je voeten staan. Je ziet de prettige ruimte en de betrokken mensen. Je hoort jezelf spreken, je hoort je toeschouwers en de omgevingsgeluiden. Indien van toepassing kun je ook geuren ruiken en/of smaken proeven. Probeer het eens!

Bronnen: www.vrt.be en https://jufmaike.nl/