Wil jij ook iets kunnen wat een ander goed kan? Dat kan! Hoe? Dat zal ik je vertellen:

posted in: blog | 0

 

Wil jij ook iets kunnen wat een ander goed kan? Dat kan! Hoe? Dat zal ik je vertellen:

Zo wilde ik samen met mijn partner de El Teide op Tenerife op fietsen, nadat ik net één keer op de racefiets had gezeten. Mijn partner is een zeer ervaren fietser en heeft al heel wat tochten en bergtoppen op zijn naam staan.

Mijn eerste fietservaring
Afgelopen herfstvakantie heb ik de eerste keer op de racefiets gefietst. Als ik iets doe, wil ik het ook goed doen, dus trok ik de  geleende  fietsschoenen aan om in de pedalen te klikken. Mijn grootste angst was vallen met de fiets, terwijl mijn schoenen nog aan de pedalen vastzitten. Met die focus viel ik al na één  meter. Ai , dat was pijnlijk en een  schaafwond op mijn knie. En uiteraard een rode boei van schaamte. Desondanks bleef ik geloven dat het me zou lukken. Alleen niet op deze manier. Tijdens mijn NLP opleiding heb ik toch technieken geleerd. Een van die technieken is de strategie die iemand volgt opvragen. Ik heb mijn partner tot op detail uitgevraagd over wat hij achtereenvolgens  voelt, denkt en doet als hij inklikt en uitklikt. Dat was best lastig voor hem, want hij doet dat inmiddels onbewust. Nu ik zijn strategie kendekon ik hem toepassen. Uiteindelijk hebben we 62 kilometer  gefietst door het prachtige Limburgse en Belgische heuvelland.

Op weg naar de top van de El Teide
Mijn plan was om tijdens onze vakantie op Tenerife samen de El Teide op te fietsen. Als hardloper heb ik een goede basisconditie, dat is wel een voorwaarde om hieraan te beginnen. Als voorbereiding heb ik een aantal keren op een zogenaamde wattbike gefietst. Daarnaast vertrouwde ik op mijn partner die twee voorbereidende ritten op Tenerife had uitgestippeld. Met als doel kilometers en hoogtemeters in de benen te krijgen, alvorens aan mijn ultieme beklimming te beginnen. Wat essentieel voor mij was om deze ritten meermaals te beleven. Te beleven vanuit al mijn zintuigen, wat voel ik, wat zie ik, wat hoor ik en zelfs wat ruik ik en wat proef ik. Ik voel de moeheid in mijn bovenbenen, ik zie de prachtige omgeving en ik hoor de wind en auto’s voorbijkomen. Ik ruik de naaldbomen die vanaf 1800 meter in het landschap domineren. Ik proef zweetdruppeltjes die over mijn gezicht rollen. Ik zie mezelf de top bereiken. Ik voel me trots. Wat een heerlijk gevoel.

Eenmaal aangekomen op onze vakantiebestemming maakten we onze tochten. Ik volgde alle instructies zo goed  mogelijk op. Zo stond ik 29 december op het plateau  van de El Teide, 50 kilometer afgelegd  en een hoogte van 2100 hoogtemeters. Ik liet een traantje gaan van trots, ontroering en opluchting. Ik heb het gehaald in mijn tempo met pauzes, met veel beetjes eten, met momenten van afzien afgewisseld met héél veel genieten.

Wil je ook iets leren wat iemand anders kan, vraag die persoon dan tot op detailniveau uit over zijn aanpak. Als je dat kunt kopiëren heb je grote kans dat het jou ook lukt. Je kent wellicht de spreuk:
“If you can dream it, you can do it”.