“Geluk is het optimaal functioneren van de ziel.”

posted in: blog | 0

“Geluk is het optimaal functioneren van de ziel.”

Het nieuwe jaar is van start. We ontvangen vele gelukswensen. Vaak niet wetende wat ‘geluk’ nou precies inhoudt. Er is al heel veel geschreven over geluk.  Aristoteles besteedde in zijn beroemde werk ‘Ethica Nicomachea’ al veel aandacht aan de vraag wat geluk is. Een van zijn uitgangspunten is dat alles in de natuur een eigen doel heeft. Een eikeltje heeft als doel een eikenboom te worden.  De mens heeft als doel dat hij wordt wie hij is, door zijn natuurlijke aanleg tot ontplooiing te brengen

Hoe kom je er nou achter wat jouw doel, jouw missie hier op aarde is?
Ik geloof erin dat het antwoord in ons onbewuste, onze ziel ligt. Het onbewuste bereik je door bij je gevoel te komen. Door intuïtief te handelen. Ontspanning, mediteren en mindfulness zijn middelen die kunnen helpen beter bij je gevoel te komen.
Een prachtig voorbeeld is het levensverhaal van Steve Jobs. Hij had het voorrecht om te studeren. Hij stopte al na een aantal maanden, omdat hij de stof niet interessant genoeg vond. Hij ging doen wat hij leuk vond. Zo volgde hij een kalligrafiecursus. Niet wetende dat deze intuïtieve keus later volledig in het eindplaatje zou passen. Toen hij 10 jaar later de 1e Macintosh computer ontwierp, kwam de kaligrafie kennis terug en leidde tot een unieke typologie en uiteindelijk tot het grote succes van Apple.

Je kunt het niet bedenken met je hoofd. Zodra je gaat denken komen er vaak oordelen en emoties oppoppen die je keuzes ten nadele kunnen beïnvloeden.
Zo zat ik zelf ooit bij een alternatieve therapeute vanwege gezondheidsklachten. Op haar bureau lag een flyer met de opleiding intuïtieve ontwikkeling en magnetiseren. Ik dacht wat interessant, pakte hem en schreef me in. Ik schonk geen aandacht aan de meningen van anderen en mijn eigen oordelen. Dat leidde weer tot de opleiding voetreflexologie en acupressuur. Op basis van behandelingen concludeerde ik dat ik kon blijven behandelen als er niet iets in de ‘mind’ zou veranderen. Zo kwam ik tot NLP en mijn zielsplan. Mensen terugbrengen naar hun onbewuste en hun levensdoel in connectie met de medemens. Ik prijs me dan ook gelukkig J

 

Bronnen:
gelukvoorbeginners.nl 16/03/17
Menno de Bree blog waarom werk niet gelukkig maakt ‘18
Binnenlandsbestuur 21/12/18
historiek.net
Steve Jobs stanford commencement speech ‘05