Happinez festival 4 Susan Marletta Hart

posted in: blog | 0
Happinez festival: Inspiration Talk 4 hooggevoeligheid Susan Marletta Hart

Tijdens het festival zijn er tal van sprekers die een lezing geven.  Ik ben ook naar de lezing van Susan Marletta Hart over de kracht van hooggevoeligheid (hoogsensitief) gegaan.  Susan geeft consulten, lezingen, workshops en heeft een aantal boeken over hooggevoeligheid geschreven. Uiteraard spreekt ze uit eigen ervaring. Susan heeft door energetische therapie leren omgaan met haar sensitiviteit.

Tijdens de lezing geeft Susan voorbeelden van hooggevoeligeheid. Je kunt bijvoorbeeld niet tegen fel licht, harde geluiden, sterke geuren, te veel drukte, kan geraakt worden door iets wat je ziet, gevoelig voor pijn, je wordt beïnvloed door de stemming van anderen en nog veel meer. Wil je weten of jij hooggevoelig bent ga dan naar: http://www.susanmarlettahart.com/hsp-test/Mensen die hooggevoelig (HSP: highly sensitive person) zijn hebben last van onze moderne wereld die steeds prikkelvoller wordt, en sneller en drukker. Gelukkig kun je leren hoe je met jouw hooggevoeligheid om kan gaan om toch te functioneren.  Het belangrijkste advies dat Susan ons gaf was: ‘Stel je grenzen!’  Aan jezelf, door rust momenten in te bouwen met weinig prikkels, maar ook grenzen stellen tegenover de mensen om je heen.  Een voorbeeld in het rollenspel tijdens de lezing was dat een HSP ‘nee’ moest zeggen tegen haar leidinggevende, bij de vraag om over te werken.
Het deed mij erg denken aan het  grenzenwerk van Anné Linden, dat tijdens mijn NLP opleiding aan de orde kwam. De techniek is lastig uitleggen, dat moet je ervaren. Grenzen zijn zeer zeker ook iets energetisch. Let maar eens op tot op welke afstand jij mensen om je heen, bij jou laat komen. Indien je geen duidelijke energetisch grens hebt, mogen vaak Jan en Alleman heel dicht bij komen. Dit kan onprettig voelen. Je mag dan best een stapje terug doen of gewoon zeggen dat iemand te dicht bij komt.  Wil jij ook leren hoe je grenzen kan stellen? Dat kan tijdens een coachingsconsult bij Praktijk Tree of life.  Je leert de techniek en gaat ermee oefenen en het vervolgens doen! Je zult je niet meer snel laten overprikkelen door anderen en dat op een vriendelijke manier.