Happinez festival 3 Mo Gawdat

posted in: blog | 0
Happinez festival: Inspiration Talk 3 Mo Gawdat

Tijdens het festival zijn er tal van sprekers die een lezing geven. Zo ben ik o.a. naar de lezing van Mo Gawdat gegaan.  Mo is ingenieur en werkt al jaren als chief business officer bij Google’s experimentele afdeling. Mo is geboren en getogen in Egypte. Ze hadden destijds niet veel, maar hij was gelukkig. Toen hij een topbaan bij Google kreeg met een topsalaris realiseerde hij zich dat hij zich steeds minder gelukkig voelde. Hij ging op ontdekkingstocht naar wat geluk betekent en hoe je het kunt bereiken vanuit de bril van een ingenieur. Hij kwam tot de volgende formule:

 

Geluk  ≥ gebeurtenissen – verwachtingen

Ik had deze lezing gekozen omdat ik wat sceptisch was. Een formule voor geluk!?? Wat een… Maar ook hier had ik het aha moment. Wat Mo volgens mij duidelijk wil maken zit allemaal in de volgende spreuk die ik vaak in mijn praktijk gebruik.

 

 

 

 

 

 

 

Een voorbeeld dat ik vaak gebruik ter verduidelijking: Toen ik een aantal jaren gelden na een lange NLP opleidingsdag thuis kwam, verwachtte ik dat er boodschappen gedaan waren, het eten klaarstond en het huis enigszins opgeruimd was. Het tegendeel bleek. Ik ben zelf boodschappen gaan halen, gaan koken en opruimen. Dit ging gepaard met heel veel gemopper. Ik kon niet zien wat er wel allemaal gebeurd was. Ik voelde me die avond niet gelukkig. De keer erop heb ik mijn verwachting uitgesproken. Het zou fijn als… Ik het waardeer het als… Wat denk je …  ik kwam thuis en werd in de watten gelegd. Ik voelde me gelukkig.

Terug naar Mo. Toen Mo’s zoon overleed door complicaties bij een routineoperatie, besloot hij zijn verrassende formule te gaan delen met de wereld. Hij schreef het boek:  ‘Geluk is maakbaar’.
Mede omdat zijn zoon hem vlak voor zijn dood had aangemoedigd meer vanuit zijn hart te leven.  Mo is er nu achter dat je geluk niet kunt zoeken en vinden, maar dat het in jezelf zit. Het zijn onze gedachten, onze illusies, en blinde vlekken die ons ongelukkig maken.

En dame uit het publiek reageerde op Mo. Ze had ook een kind verloren, maar leek niet zo goed te weten hoe ze het verhaal van Mo kon toepassen. Mo zei dat ook hij nog weleens gedachten heeft, zoals was ik maar naar een ander ziekenhuis gegaan . Hij zegt dan tegen zijn brein: ‘Hier kan ik niets mee, geef me maar een betere gedachte’. In relatie hiermee benadrukte hij het verschil tussen pijn en lijden. ‘Pijn komt van buiten, uit de wereld om je heen, en het heeft een functie. Het vertelt je dat je iets moet doen of leren. Lijden is wanneer je de pijn steeds naar boven haalt, om jezelf te kwellen.

Mo vroeg zijn verhaal te delen, om geluk te delen. Bij deze. Ik hoop dat het jullie inspireert en naar geluk brengt.

Veel geluk, Judy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *