Ontvrienden

posted in: blog | 0

 

Ontvrienden
Niet leuk, maar soms beter voor jezelf
De natuur verandert en ontwikkelt voortdurend en wij mensen ook. Wij blijven ons ontwikkelen en zo kan het soms gebeuren dat een vriendschap, die altijd zo fijn was, ineens gaat knellen. Bij facebook druk je dan simpelweg op de knop ontvrienden, maar hoe doe je dit in het ‘echte’ leven?
Soms gaat het als vanzelf. Je belt een paar keer niet terug, je reageert niet op een uitnodiging, waardoor de ander je met rust laat. Het is niet de meest moedige manier. Iemand persoonlijk vertellen dat jullie vriendschap ten einde is, is dapperder.

De kracht van een goed afscheidsgesprek zit hem in een aantal facetten.Om te beginnen: neem net voor aanvang van het gesprek een momentje voor jezelf. Zorg dat je stevig op de grond staat, dat je geaard bent. De benen op heupbreedte, knieen licht gebogen, bekken licht gekanteld, schouders ontspannen, borst naar voren en kin een beetje omhoog. Een lichte glimlach zorgt juist voor ontspanning in je gezicht. Ga met je aandacht naar je ademhaling. Indien die hoog zit, ga je naar een rustige buikademhaling. Ga vervolgens met je aandacht naar de verschillen tussen jezelf en de ander. Open je ogen, houd je houding aan en kijk breed. Daarmee bedoel ik ga niet focussen op de ander. Blijf zien en horen wat er rondom jou en de ander gebeurt. Dit vergroot de kans dat je overzicht houdt over het gesprek en je niet laat afleiden of in de war brengen.Ten tweede: houd het bij jezelf. Oordeel niet over de ander. Leg in plaats daarvan uit wat jij wilt voor jezelf. Omschrijf het gevoel dat daarbij hoort voor jou. Dit is jouw pad. De laatste tip: wees duidelijk.

Hoe meer je jezelf vindt, des te groter de kans een ‘oude’ vriend(in) te verliezen. Gelukkig is het mooie van groei dat er ook weer nieuwe deuren opgaan naar een ‘nieuwe’ vriendschap.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *