Workshop Blij dat ik ijs

posted in: blog | 2

Workshop Blij dat ik ijs

Ja, ik heb het gedaan! Ik heb in een ijsbad gezeten. Ik neem jullie graag mee in mijn beleving.

Al enige jaren ben ik onder de indruk van Wim Hof, beter bekend als ´The Iceman´.
Ik werd pas echt geraakt door de documentaires van journalist Mark Bos. Hij was ongeneeslijk ziek en zocht naar andere geneeswijzen naast de reguliere zorg. Zo ging hij o.a. naar Wim Hof en naar een therapeut die ´The Journey´ methodiek toepaste. Zelf heb ik in oktober 2016 kennis gemaakt met ´The Journey´ van Brandon Bays en daar ontmoette ik Jan Willem Miel. Jan Willem bleek in 2013 opgeleid te zijn tot trainer door The Iceman. Toeval bestaat niet.

En zo kwam dus de workshop ‘Blij dat ik ijs’ op mijn pad. Ik moest er wel voor naar Groningen. Ik ging op pad met een hoop enthousiasme en nieuwsgierigheid. Ik had de intentie in het ijs te gaan zitten. Verder had ik nauwelijks verwachtingen.

We begonnen op zaterdag ochtend met ademhalingstechnieken. Het deed mij denken aan de Sudarshan Kriya die ik bij Art of Living in Maastricht beoefen. De enorme tintelingen en energiestromingen in mijn hele lichaam waren daardoor niet helemaal nieuw voor me. Het was wel veel intensiever, waardoor ik licht in mijn hoofd werdt. Sommigen vergelijken dat met een trip. Nieuw was het zo lang mogelijk je adem ophouden. De eerste keer kwam ik tot 22 seconden. Al heel gauw werd dat 2minuten en 20 seconden. Wow. Uiteraard begeleidde Jan Willem ons uitstekend! We hadden geleerd dat ons lichaam aangeeft wanneer je echt moet stoppen of in dit geval weer moet gaan ademen. Je krijgt dan een prikkel. Daarvoor is het noodzakelijk bij je gevoel te zijn. Je denken, je interne dialoog geeft nl. al eerder aan dat je moet gaan stoppen of ademhalen. Op het moment dat mijn intern stemmetje zei stoppen, bedankte ik hem vriendelijk voor zijn advies en ging weer met mijn focus naar een plek in mijn lichaam. Door voelen en aandacht te schenken aan een plek die dat nodig heeft mis je de prikkel niet.

Naast ademhalingsoefeningen hebben we meditatieoefeningen gedaan met het accent op focus. Dit allemaal ter voorbereiding om aan het eind van de middag in het ijsbad te stappen. We waren met z´n tienen. Van een jaar of 7 tot 65. Iedereen is het ijsbad ingegaan en kreeg een verdiend applaus.

Hoe gaat dat nou precies?
Je gaat voor het bad staan, keert in jezelf en houdt focus. Je zet een voet erin en snel daarop volgt de tweede. Een aantal keren de ademhalingsoefening toepassen en op je hurken. Weer ademhalingsoefeningen, die overigens erg veel op pufjes leken om weeën op te vangen, en vervolgens zitten. Het ijswater met ijsklontjes reikte toen tot mijn hals. Dit was het zwaarste moment. Het lijkt even lastig om adem te halen. Dit is zo´n moment waar je interne stem zegt dat je eruit wil. Gelukkig staat Jan Willem naast je en zegt: ‘ga door met ademhalen’ en hij puft mee. Mijn armen en schouders waren toen nog boven water. Mijn schouders en armen gingen als laatste het ijswater in. Mijn lichaam zei toen stop. Het hoofd onder water schijnt heftig te zijn. Na een paar momenten zitten, poseren voor de foto, stapte ik eruit. Hoelang ik erin gezeten heb, geen idee. Dat doet er ook niet toe. Ik heb het gedaan.

Na het ijsbad ging er een bewegende, krioelende en tegelijkertijd brandende tinteling over mijn hele lichaam. Zo onwerkelijk en onbeschrijfbaar. Dat kun je het beste zelf ervaren. Het is voor iedereen anders. Mijn huid was vuurrood. En toen kwam de kou. Het waaide buiten lichtjes wat heel koud aanvoelde. Ook op dat moment focuste ik weer opmijn lichaam om het warm te krijgen. Toch ging mijn lichaam hard bibberen, een beetje schokkerig. Gelukkig was dat ook een bekend gegeven en ik werd nog steeds goed begeleid. Na ongeveer 10 minuten heb ik het nog een keer gedaan. Gek genoeg heb ik de tweede keer zwaarder ervaren. De eerste keer leek ik verdoofd en de kou van het ijswater niet te voelen.

En paar uur later in de trein voelde ik me ten eerste TROTS, maar ook fris, fit. Vandaag de volgende dag, ben ik veel met mijn gedachten bij deze gave ervaring. Dit had ik nodig. Even mijn routinematige leven onderbreken met avontuur. Vanaf nu is mijn voornemen me elke dag zeker een halve minuut tot een minuut koud at te douchen.

Waar is zo’n ijsbad nou goed voor?
De koude training wordt gebruikt om het autonome zenuwstelsel en bijbehorende immuunsysteem te beïnvloeden. Hierdoor kun je een sterkere weerstand creëren. Andere voordelen van koude training kunnen zijn: Lichaam en geest in balans brengen; de geestelijke wil beïnvloeden; het verhogen van het energieniveau; een betere bloedcirculatie en lymfesysteemcirculatie; verbetering van het concentratievermogen en doelgerichtheid; vetverlies door verbranding en het activeren van “bruin vet” en het reguleren van de lichaamstemperatuur.

Indien Jan Willem een keer hier in de buurt komt zal ik jullie zeker inlichten. Jan Willem bedankt voor de mooie ervaring!

 

 

2 Responses

 1. Vivian Stijnen

  Wauw Judy wat goed!!!!
  Ik doe zelf ook regelmatig de Wim Hof ademhaling en toen ik de laatste keer in de sauna was kon ik uitgebreid in het dompelbad gaan zitten ( tot grote verbazing van iedereen haha)
  Tevens douche ik zeker 5 tot 10 minuten koud af en krijg daardoor mijn been veel gemakkelijker over het bad getild!!
  Als hij een keer in de buurt Is hoor ik het graag van je.
  Veel liefs vivian.😘

 2. Ing

  Alweer zo trots op mijn lieve collega-vriendinnetje…. zo top van jou!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *